utorak, 8. rujna 2015.

Ask.fm - smrtonosna stranica koja je odnijela živote devet tinejdžera


Zbog prijetnji, ali i uvreda koje su pretrpjeli na siteu Ask.fm do sada se ubilo 9 tinejdžera, uglavnom iz Amerike i Velike Britanije
Smrtonosna stranica koja je odnijela živote devet tinejdžera
Foto: Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
Kako govor mržnje, mobbing i izrugivanje pojedincima može rezultirati tragičnim ishodom najbolje znaju roditelji, najbliži i prijatelji devet tinejdžera koji su zbog takvog tretmana nerijetko od svojih vršnjaka na ovoj društvenoj zajednici na koncu počinili samoubojstvo u cvijetu svoje mladosti.
Javnost u Velikoj Britaniji, SAD-u, ali i cijelom svijetu strahuje da broj tinejdžera samoubojica nije konačan jer je na toj stranici govor mržnje redovita pojava Što se uistinu događa s tim mladim ljudima, tek ostaje da odgonetnemo, ali prema sadržaju kontakata između komentatora i žrtvi u ovim slučajevima, razvidno je da je riječ o klasičnom obliku cyber zlostavljanja koje u najekstremnijim slučajevima poprima fatalne posljedice.
Što je to Ask.fm i kako je postao tako popularan primarno kod najmlađih?
Ova kontroverzna i popularna socijalna mreža pokrenuta je u Latviji 16. lipnja 2010., a osnovna je odrednica ta da sudionici u komunikaciji mogu potpuno anonimno postavljati pitanja i komentirati i davati odgovore.
Stranica daje mogućnost da svaki korisnik anonimno izvrijeđa nekog drugog korisnika, psuje, prijeti, maltretira i omalovažava sugovornike bez ikakve kontrole ili posljedica. Te devijacije redovita su pojava na ovoj stranici koji trenutačno ima oko 65 milijuna korisnika u svijetu.
Izuzetno važan dio problema leži i u činjenici kako maloljetnici čine više od polovine tog broja. Zbog toga, ali i zbog svoje izuzetne senzitivnosti na kritiku i podsmijeh idealna su meta onima koji vrebaju potencijalne žrtve. Ask.fm omogućava korisnicima anonimnu komunikaciju među sobom, postavljanje pitanja i davanje odgovora jedni drugima. Stranica je u posljednje vrijeme preplavljena ekstremno uznemirujućim sadržajem, između ostalog i najodvratnijim uvredama.
Nakon pojave sve učestalijih samoubojstava i toleriranja mržnje i nasilja, u Britaniji je ova mreža postavljena na stup srama i povela se javna kampanja o njezinu bojkotu. Među kompanijama koje su otkazale suradnju s mrežom Ask.fm, zbog nedavnog nesretnog slučaja kada je tinejdžerka izvršila samoubojstvo jer je doživljavala psihičko zlostavljanje preko Ask.fm-a, nalaze se i British telecom, McDonald’s, British airways, eBay, Vodafone, list “The Sun”. Na odluku o prestanku reklamiranja vjerojatno je utjecala i izjava britanskog premijera Davida Camerona koji je pozvao na “bojkot neodgovornih web-stranica”.
- Postoji nešto što svi mi možemo uraditi i kao roditelji i kao korisnici interneta, a to je da ne koristimo ovakve problematične stranice. Bojkotirajte ih, ne idite tamo, ne registrirajte se na njih – rekao je Cameron.
Pretpostavlja se da je site “Ask.fm” zarađivao pet milijuna funti godišnje od reklama. Sada se priča da je i Google, koji je treća strana u oglašavanju mnogih kompanija, počeo postavljati pitanja u vezi sa sadržajem kontroverzne stranice.
- Mi ne dopuštamo reklame na web-stranicama koje promoviraju mržnju, rasnu netoleranciju ili nasilje – izjavio je glasnogovornik Googlea.
Osnivači stranice Ask.fm Mark i Ilja Terebin napisali su otvoreno pismo u kome tvrde da svako zlostavljanje shvaćaju veoma ozbiljno. “Ogromna većina naših korisnika koristi site na odgovarajući način i samo traži da se zabavi”, navode u pismu. Oni dodaju da će zaposliti još moderatora i radnika u korisničkoj službi.
David Smith (45), otac Hanne koja je izvršila samoubojstvo, kaže kako se njegova kći ubila jer je doživljavala maltretiranje na Ask.fm-u.
Hannah Smith je dugo trpjela zlostavljanje vršnjaka na svom Ask.fm profilu. Maltretiranje i ponižavanje dovelo ju je do očajničkog poteza i ona se na koncu objesila. Zlostavljanje ove nesretne tinejdžerke trajalo je mjesecima.
Djevojku su mrtvu pronašli roditelji, a tinejdžerica se objesila zato što su joj na stranici Ask.fm anonimci pisali odvratne komentare poput ‘Umri’ ili ‘Oboli od raka’. Maltretiranje žrtve trajalo je mjesecima, a zbog njenog samoubojstva, roditelji i prijatelji sada traže da se Ask.fm u potpunosti zabrani. Hannah nije jedina koja je zbog zlostavljanja na spomenutoj stranici sama sebi oduzela život. Do sada je sebi život oduzelo ukupno devet tinejdžera u cijelom svijetu.
Hannu su zlobni korisnici vrijeđali zbog njezine tjelesne težine, smrti ujaka i zbog sklonosti samoozljeđivanju. Nagovarali su je da popije izbjeljivač, a ni prijetnje nisu izostale. Zbog svega toga djevojka je tragično završila, a njen shrvani otac David preko Facebooka apelira na roditelje da spriječe djecu da koriste Ask.fm. Također, želi da kreatori stranice budu procesuirani na sudu. Istu stranicu stručnjaci za sigurnost nazivaju rajem za one koji uhode djecu preko interneta. Hana je pronađena obješena u svojoj sobi u Lesterširu. On se pita koliko se još ovakvih slučajeva treba dogoditi da bi kontroverzni site bio ukinut. Hanina maćeha za novine je ispričala kako je Hana bila vesela, pametna djevojka te da nije pokazivala nikakve znake da nešto nije u redu. I nije samo Ask.fm ozloglašen po pitanju maltretiranja i cyber bullyinga i mobbinga. Takav scenario je gotovo pa identičan i na ostalim društvenim mrežama, ali većina njih koristi se alatima i moderatorima koji uklanjaju neprikladne sadržaje, dok kod Ask.fm-a to baš i nije slučaj. Jedina zaštita kod ovakvih slučajeva je razgovor s djecom i tinejdžerima na prvi znak potištenosti, svaki oblik cyber zlostavljanja prijaviti policiji i dakako educirati mlade o opasnostima na koje mogu naići na internetu. Tu je ogromna odgovornost i uloga edukacijskih ustanova i psihologa koji moraju naći odgovore na nove izazove koje pred njih stavljaju novi načini psihološkog zlostavljanja na prvom mjestu onih najmlađih.
večernji.ba

Nema komentara:

Objavi komentar