utorak, 8. rujna 2015.

INTERNETSKO ZLOSTAVLJANJE; ZLOSTAVLJANJE POD MASKAMA.......


Ono što je zajedničko chatu, blogu i forumu jest korištenje nadimaka koje posjetitelji sami izaberu, što im pruža anonimnost. To znači da korisnici međusobno ne znaju tko je tko u stvarnom životu, ne znaju imena i prezimena, adresu, broj telefona. Jedni o drugima znaju samo ono što se iznese na internetu. Anonimnost stoga omogućuje ljudima da budu otvoreni i podijele s drugima stvari koje bi im bilo neugodno izreći nekome tko ih poznaje. Moguće je zatražiti pomoć u rješavanju nekog problema ili izreći mišljenje o nekoj temi, bez straha da će biti prepoznati i da će zbog toga imati neugodnosti.
Međutim, anonimnost može biti i otvorena pozivnica svima koji žele zloporabiti takav način komunikacije. Često na forumu ili chatu mogu se naći prijatelji s kojima dopisivanje može biti vrlo zabavno i poučno.
Ali nisu svi korisnici interneta dobronamjerni, a od nekih se mogu doživjeti i velike neugodnosti.
Netko na chatu, forumu ili blogu može vrijeđati, prijetiti i/ili pisati o drugima stvari koje nisu istinite ili koje su privatne i tajne. Posebno morate obratiti pažnju na mogućnost da vaše chat poruke osoba s kojom više niste prijatelj ne iskoristi za vaše zlostavljanje, ili pak da vas netko namjerno uvuče u chat razgovor kako bi od vas izvukao određene informacije ili čak tajne.
Često je to upravo netko koga poznajemo, možda prijatelj s kojim smo se posvađali ili netko iz društva tko je ljubomoran.
Ta osoba može misliti da, ako koristi nadimak i nitko ne zna kako se zove, može činiti što želi, pa i gnjaviti druge.
Ali nije baš tako!
STOP ZLOSTAVLJANJU NA INTERNETU

Nema komentara:

Objavi komentar